"Ik word geholpen als mens,
niet als nummer."

Eric (61)

Mijn hoofd is nu schoon, er zijn geen financiële verrassingen meer. Ik voel me ondersteund en niet in de steek gelaten. En ik durf dat nu te bespreken. Dit is niet altijd zo geweest. Zo’n tien jaar geleden werd ik meermaals belazerd met mijn schoonmaakbedrijf. Hierdoor ging ik uiteindelijk failliet. Mijn schuld was hoger dan een ton. Dat kwam ook omdat ik een proces was gestart tegen de bank en ik lang probeerde van hen te winnen. Op een gegeven moment zei mijn advocaat tegen mij: “Eric, je moet stoppen met vechten tegen de bank. Anders moet je tot je 80e je schuld terugbetalen.”

“Ik had een goed lopend bedrijf met 20 mensen in dienst.
Toch kwam ik in de schulden.”

Gelukkig kon ik blijven werken, bij het bedrijf van mijn zoon en als vrijwilliger bij Bibelot. Maar daarmee kon ik mijn schuld niet oplossen. De Sociale Dienst Drechtsteden heeft mij hier toen goed bij geholpen. Het was wel wennen, ik had nooit gedacht dat ik in de schulden terecht zou komen. Ik had een goed lopend bedrijf met twintig mensen in dienst. Maar het gebeurde me toch. Toen ik begon met mijn schuldtraject volgde ik de cursus ‘Rondkomen met uw inkomen’. Samen met mijn klas leerde ik dat ik me niet hoefde te schamen voor mijn situatie. Ook leerde ik om overzicht in mijn financiën te krijgen. Het voelde bevrijdend om te weten hoeveel ik te besteden heb. Ook de leuke dingen die ik met geld kan doen, zoals een keer uit eten gaan, voelen nu als een beloning in plaats van een vlucht.

Mijn consulent van de sociale dienst, Fleur, helpt mij goed. Ik word geholpen als mens, niet als nummer. Mijn vrouw is anderhalf jaar geleden overleden, toen zij ziek was heb ik er bijvoorbeeld geen extra financiële zorgen bij gekregen. Het hele schuldhulptraject heeft me een hoop gebracht. Ik heb nu geen angst meer dat er mensen aan de deur komen kloppen. Nog een jaar en dan ben ik klaar met mijn schuldhulptraject. Ik kijk positief naar de toekomst. Ik weet nu wat ik waard ben en hoe ik moet rondkomen. Ik wil dan ook aan anderen met geldzorgen meegeven dat het niet iets is om je voor te schamen. En als je bij de sociale dienst om hulp vraagt, je op een goede manier wordt geholpen.

Wilt u geldzorgen oplossen of zoekt u antwoord op een vraag over geld of werk?
Begin dan bij de sociale dienst.

Samen gaat het beter.

Logo_SDD