"Mijn probleem waren die deurwaarders, niet mijn administratie."

Jane (58)

Zo’n tien jaar geleden ging het bedrijf van mijn ex-man failliet. Doordat hij het bedrijf op mijn naam had gezet zat ik in één keer met een schuld van 250.000 euro. Ik had elke week minimaal twee deurwaarders aan de deur staan. En dat terwijl ik mijn financiën altijd goed op orde had. Op een gegeven moment zag het allemaal niet meer zitten. Die schuld was eigenlijk het enige waar ik nog voor leefde, zodat mijn kinderen het niet hoefde over te nemen.

De deurwaarders legden ook beslag op mijn loon. Mijn baas vond dat lastig en toen kwam ik zonder werk te zitten. Zo ben ik bij de Sociale Dienst Drechtsteden terechtgekomen. Ik startte onder andere met de cursus Rondkomen met uw inkomen. Administratie ordenen en dat soort dingen. Dat was helemaal niks voor mij. Ik dacht echt: wat doe ik hier? Mijn probleem waren die deurwaarders, niet mijn administratie.

De sociale dienst probeerde om alle schuldeisers tevreden te stellen. Dit lukte niet. Dus toen gingen we naar de rechter. Ik was erg opgelucht toen die me toeliet tot de Wsnp.  In het Wsnp-traject kreeg ik ook eindelijk erkenning voor mijn werk. Ik had alles altijd goed betaald, maar die schulden van de zaak kon ik niet betalen. Vier jaar geleden was ik eindelijk schuldenvrij. Heel fijn, maar toen had ik pas tijd om te verwerken hoe zwaar het allemaal was geweest. Ik stortte helemaal in.

In die tijd kreeg ik een coach bij de SDD, Suzanne. Zij heeft mij enorm geholpen. Dankzij haar heb ik weer zin om er voor te gaan. Ik ben nu sinds twee weken weer aan het werk, in een winkel. Het is soms moeilijk, bijvoorbeeld met de kassacomputer, maar ook ontzettend fijn. Ik heb leuke collega’s en durf weer een beetje naar de toekomst te kijken.

Ik ben nog steeds bang voor schulden. Geloof mij maar, ik ben de beste tikkiebetaler ter wereld! Op dit moment ben ik vooral blij met mijn leven zoals het is, een kabbelend leventje. Ik neem elke dag zoals het komt en geniet van de kleine dingen; m’n hondje uitlaten, de boodschappies halen. Mijn kinderen (en kleinkinderen) zijn gelukkig goed terecht gekomen en daar ben ik trots op. 

Wilt u geldzorgen oplossen of zoekt u antwoord op een vraag over geld of werk?
Begin dan bij de sociale dienst.

Samen gaat het beter.